piątek, 31 października 2014

Święto Zmarłych w Krakowie 2014

Dostałam od syna kilka zdjęć z wieczornego spacerku po Cmentarzu Rakowickim. Z przyjemnością wrzucam je na bloga, aby nie mogąc osobiście tam być, chociaż trochę poczuć klimat krakowskiego Święta Zmarłych, wirtualnie zasmakować trupiego miodku. Moja koleżanka Basia rodem z Krakowa, odwiedzając rodzinne groby kupowała trupi miodek sprzedawany na straganach przed rakowicką nekropolią i przywoziła go nam (koleżankom z pracy) do spróbowania. Już sama nazwa i wygląd działał na wyobraźnię odrażająco, ale w smaku niczego sobie. I duszom zmarłym pewnie też smakował. Trupi miodek to skarmelizowany cukier, orzechy i miód.

Pamietam z dzieciństwa własnoręcznie produkowane karmelki wg podobnej receptury, ale bez orzechów i miodu. Przypominały raczej krówki. Dodawało się na rozgrzaną patelnię cukier, kakao, odrobinę mleka i wody, i pewnie dlatego nasze domowe cukierki nie przypominały trupiego miodku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© All rights reserved.

Zdjęcia i teksty prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).